tirsdag 1. desember 2009

Store mål - små spillere

Et fotballmål på 11'er-bane er 244 cm høyt og 732 cm bredt. Kjempestort egentlig. Særlig for små jenter og gutter. Er det egentlig nødvendig at 12-13-14-åringer må spille med så store mål? Og hva med banestørrelsen? En fotballbane i fullformat er opptil 68 meter bred og 105 meter lang. Kan alt bli for stort?

I Tangmoen ønsker vi, som de fleste andre klubber, å trene på minst mulig baner. Gjerne 4 mot 4, 5 mot 5 på begrenset bane under trening. Kanskje også bare 3 mot 3. Liten bane og færre spillere gir flere ballberøringer og skjerper kravene til pasning og mottak. Dette gjelder både ungene våre og seniorspillerne.

Går vi et par tiår tilbake var det 11'er-bane selv for lillegutter og lillejenter her til lands. 10 og 11 år gamle sprang vi ut på en bane, som slett ikke var tilpasset den lille kroppen vi hadde. Det var rett og rimelig at 7'er-fotball ble innført i disse årsklassene. Men kanskje burde det gjelde for smågutter og småjenter også? Jeg mener vi med fordel kunne kuttet både bane og ikke minst mål, slik at 11'erbane kun blir benyttet fra det året spillerne fyller 15 år.

De store målene på en 11'er-bane kan jo rett og slett ta motet av små keepere. Høyde og rekkevidde kan gjøre det umulig å redde noe som helst. Målene er jo vanskelig nok å holde rent for lange kjemper som Peter Cech (196 cm) og Rune Almenning Jarstein (190 cm). Ikke lett å være 142 cm og nybegynner i slike mål....

Og hvordan kan vi tro at en 11'er-bane skal kunne benyttes for små spinkle ben, som sliter med langpasninger og slett ikke kan løpe hele veien fram og tilbake. Vanskelig å komme seg fra det ene målet til det andre, og spillet blir aldri spredt utover banen. Det finnes så mange eksempler på dette gjennom en hel sesong, at spørsmålet om vi må endre noe på reglene må reises.

Med fast regel om 7'er-lag i disse årsklassene blir det også mye enklere for små klubber å opprettholde egne lag mye lengre. I klubber som eksempelvis Tangmoen og Skjelstadmark, er det svært utfordrende å mønstre 11'er-lag når tilfanget av spillere i liten skolekrets setter stopper. Og hvis lagene kommer på plass, ser vi at nærmeste motstander er langt unna. I J13 i år var vi eneste lag i Stjørdal og måtte reise til byen stort sett for bortekamper. Det er jo mye artigere med kamper mot naboklubbene.

Det finnes muligheter for 7'er-fotball i dag også, men så lenge 11'er er det som prioriteres, blir dette bare en nestenløsning. Kanskje fotballkretsen kan ta styring og gjøre noe med dette? Særlig på jentesida finnes det få gode argument for å opprettholde 11'er-bane for 13-14-åringene. Gjør alt om til 7'er og gjør fotballen artigere for både spillere og publikum.

Og hva gjelder de store talentene - de som har godt av 11'er-bane, så kan vi ta godt vare også på disse gjennom å tilby hospitering opp i gutte- og jenteklassen for 15- og 16-åringene. Viktigst er flertallet av spillere og muligheten til å opprettholde flere lag.

2 kommentarer:

  1. Gode refleksjoner. Kanskje noe som bør fremmes for kretsen?

    SvarSlett
  2. Fotballkretsen er kjent med problematikken og også med dette innlegget. Jeg har tiltro til at kretsen selv tar initiativ til drøfting med alle i Trøndelag i løpet av kort tid.

    SvarSlett